Αποχώρηση – Απαντήσεις προς τον Δήμο

Δεν έχουμε καμία διάθεση να ξεκινήσουμε μια ατέρμονα λεκτική αντιπαράθεση με τη νέα διοίκηση του δήμου. Συνοπτικά όμως θα απαντήσουμε στις αναρτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στον ιστότοπο της ως άνω διοίκησης.

Για το θέμα του ακινήτου
Ο συντάκτης του κειμένου φαίνεται πως δεν κατάλαβε: Kαθόλου δεν αμφισβητούμε τα δικαιώματα του δήμου στο ακίνητο. Απλώς αναφερθήκαμε στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι το ακίνητο ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου για να τεκμηριώσουμε αυτό στο οποίο άλλωστε συμφωνούμε με τη διοίκηση Κωνσταντάτου: ότι δηλαδή χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας δεν μπορούσε να γίνει νόμιμη παραχώρηση του χώρου στο «Βλαστό». Η μόνη δικαίωση της παραχώρησης είναι ο κοινωνικός -εθελοντικός- μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του «Βλαστού» που, ωστόσο, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, αυτό δεν είναι μικρό πράγμα.

Για την πληρωμή ή μη του ρεύματος
Η απάντηση μας είναι ότι η προσφορά του «Βλαστού» στην τοπική κοινωνία είναι πολλαπλάσιας αξίας από το ρεύμα:

Δυο -τρία μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • 33 ώρες εργασίας τη βδομάδα επί 150 τουλάχιστον εβδομάδες μας κάνουν περίπου 5.000 ώρες εργασίας, δηλαδή, με 5 ευρώ την ώρα (όσο παίρνει μια οικιακή βοηθός), μας κάνει 25.000 ευρώ συνολικά –αν πληρωνόταν η εθελοντική εργασία.
  • 100 περίπου άτομα παρακολούθησαν τα σεμινάρια μελισσοκομίας. Το καθένα από αυτά διδάχτηκε 30 ώρες θεωρία και 15 ώρες πρακτική εξάσκηση, συνολικά 45 ώρες. Αποτέλεσμα: 60 περίπου έγιναν ερασιτέχνες μελισσοκόμοι και 20-25 επαγγελματίες. Όλα αυτά έγιναν στο χώρο του «Βλαστού» (εκτός από μια μεγάλη εκδήλωση 150 ατόμων με διεθνώς βραβευμένους μελισσοκόμους που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού). Και ήταν απολύτως δωρεάν. Αν όμως δεν ήταν δωρεάν, πόσο υπολογίζεται το κόστος τους; Ακόμη και 2 ευρώ την ώρα κατ’ άτομο αν υπολόγιζε κανείς το κόστος του σεμιναρίου, 2×45=90 ευρώ κατ’ άτομο. Οπότε 90×100= 9.000 ευρώ.
    Και δεν ήταν αυτά τα μόνα σεμινάρια. Έγιναν και σεμινάρια μαγειρικής, οινοποιϊας καθώς και εκμάθησης διαφόρων δεξιοτήτων (π.χ. παρασκευής ψωμιού) από τα οποία επωφελήθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Πάντα δωρεάν.
  • Επισκευές /αναβαθμίσεις του χώρου, εκτός από ατέλειωτες ώρες προσωπικής εργασίας, κόστισαν περίπου 3500 ευρώ που κάλυψε ο «Βλαστός» με εσωτερικό δάνειο μεταξύ των μελών του (έτσι μετατράπηκε σε κοινόχρηστη κουζίνα το αχούρι που ήταν πριν και πληρώθηκε ο πάγκος που βρίσκεται στο μεγάλο χώρο).

Σύνολο -των παραδειγμάτων μόνο!- 25.000+9.000+3.500= 37.500 ευρώ!

Κοντολογίς, ότι έγινε έγινε με αγάπη κι ενθουσιασμό: καταθέσαμε το χρόνο, το χρήμα, την ψυχή μας στο εγχείρημα αυτό κι είναι το λιγότερο άδικο και προκλητικό να εγκαλούμαστε επειδή δεν πληρώναμε το ρεύμα – παρεμπιπτόντως μάλιστα με φουσκωμένο λογαριασμό αφού περιλαμβάνει και το ρεύμα του ανταλλακτηρίου κλπ.

O αθέμιτος ανταγωνισμός των εμπόρων
Το κόμμα του κ. δημάρχου, το ΠΑΣΟΚ, στήριξε στα πρώτα του χρόνια το συνεταιριστικό κίνημα (π.χ. των υδραυλικών, των ηλεκτρολόγων κλπ.) Αυτοί δεν ανταγωνίζονταν αντικειμενικά τους εμπόρους των υλικών της δουλειάς τους; Ή μήπως το τότε ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καλά που στήριζε τους συνεταιρισμούς; Εμείς νομίζουμε ότι έκανε καλά. Όπως και να ‘ναι, κι ο «Βλαστός» συνεταιρισμός είναι και η κοινωνική οικονομία, στην οποία ανήκει, είναι ένας θεσμός διεθνώς αναγνωρισμένος (και στην Ελλάδα με το νόμο 4019/11) και πουθενά δεν απαξιώνεται ως αθέμιτη, ανταγωνίστρια της συμβατικής οικονομίας. Στο κάτω-κάτω κι αυτό το «χωρίς μεσάζοντες παζάρι» που κάνουν μια φορά το μήνα, τόσο η νέα όσο κι η πρώην διοίκηση του δήμου, με αυτήν τη λογική, δεν είναι επίσης «αθέμιτος ανταγωνισμός»;

«Παράνομες» οικοδομικές εργασίες!
Κατ’ αρχήν να θυμίσουμε ότι όλα τα κτίσματα εκεί είναι αυθαίρετα από την εποχή ήδη του δημάρχου Ευσταθιάδη -τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, τιμούμε για το σημαντικό έργο που άφησε πίσω του- και να προσθέσουμε ότι τίποτα από αυτά που κάναμε στο χώρο για τον εξωραϊσμό και την αξιοποίηση του δε χρειάζεται άδεια. Ένα από τα μέλη μας, ο Ανδρέας Δάνος, είναι αρχιτέκτονας και όλα έγιναν υπό την επίβλεψη του.

Τέλος μας κατηγορούν ότι ουδέποτε προσφέραμε …
Μας κατηγορούν ότι ουδέποτε προσφέραμε τρόφιμα στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου, δηλαδή ότι λέμε ψέματα! Επαναλαμβάνουμε για τελευταία φορά: δώσαμε το 35% του λαδιού που προέκυψε από τη συγκομιδή ελαιοκάρπου που οργάνωσε ο «Βλαστός» το χειμώνα του 2012 στους δρόμους και τις πλατείες του δήμου. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 300 λίτρα λάδι εξαιρετικής ποιότητας (3 «γραμμές») εκ των οποίων τα 200 στο δήμο και τα 100 στην εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Δώσαμε επίσης 60 κιλά αλεύρι βιολογικό και 10 ακόμα λίτρα πιστοποιημένο βιολογικό λάδι. Δεν υπάρχουν φυσικά «παραστατικά», υπάρχουν όμως μάρτυρες και, αν επαναληφθεί το χονδροειδές αυτό ψέμα, θα αντιμετωπιστεί σαν συκοφαντική δυσφήμηση. Συκοφαντία είναι και ο ισχυρισμός ότι ο «Βλαστός» ασκεί «αποκλειστικά εμπορική δραστηριότητα η οποία αποφέρει σημαντικά κέρδη στα μέλη του»(!!!) που περιλαμβάνεται στην απόφαση του νέου δημάρχου με την οποία ανακαλεί την απόφαση του προηγουμένου για την παραχώρηση. (Δε θέλουμε να εμπλακούμε σε δικαστικές διαμάχες αλλά, αν αναγκαστούμε, θα το κάνουμε!). Ο παρών δήμαρχος κ. Κωνσταντάτος τα γράφει αυτά (ενώ ξέρει πολύ καλά ότι είναι χονδροειδή και προκλητικά ψέματα).
Συγκεκριμένα:

  1. Το «εμπόριο» που ασκούμε είναι απολύτως εθελοντικό-μη κερδοσκοπικό και επομένως ανήκει στο κίνημα αλληλεγγύης των πολιτών που αναπτύσσεται σαν μία «εκ των κάτω» απάντηση στην κρίση, (βλ. Καταστατικό του «Βλαστού»). Ανήκει επίσης στην κοινωνική οικονομία, θεσμικά κατοχυρωμένη τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα (ν. 4019). Δεν έχουμε «τσεπώσει» ούτε μια δεκάρα από τον «Βλαστό» (αντίθετα τον έχουμε ενισχύσει με εσωτερικά «δανεικά κι αγύριστα»), και σε κανέναν δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να ισχυριστεί το αντίθετο. Δεν μπορούν κάποιοι ατιμώρητα να λένε ό,τι θέλουν προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψη πολιτών που αγωνίζονται για το κοινό καλό!

  2. Ο «Βλαστός» ασκεί μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων (προβολές/διαλέξεις, σεμινάρια μελισσοκομίας, οινοποιϊας κλπ. κλπ.) και όχι «αποκλειστικά εμπόριο». Και αυτό το ξέρει πολύ καλά ο κ. δήμαρχος, αφού του έχουμε παραδώσει απολογισμό με τίτλο 3 Χρόνια «Βλαστός». Μπορεί μήπως να διαψεύσει αυτόν τον απολογισμό; Όχι βέβαια, αφού υπάρχουν εκατοντάδες μάρτυρες που θα τον επιβεβαιώσουν.

Αντί για επίλογο:
Την προπερασμένη Πέμπτη (25/9/2014) ενημερώσαμε εγγράφως το δήμαρχο για την απόφαση της συνέλευσης μας να αποχωρήσουμε ικανοποιώντας την απαίτηση του να στεγάσει εκεί το κοινωνικό παντοπωλείο. Ζητήσαμε ένα μήνα προθεσμία για να βρούμε άλλο χώρο αφού, όπως έχουμε ξαναπεί, οι όροι της παραχώρησης άλλου χώρου του δήμου -κυρίως η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια- είναι για μας απαράδεκτοι. Αντί για άλλη απάντηση την επομένη (26/9) μας έστειλε ένα φορτηγό που πάρκαρε μέσα στην αυλή του «Βλαστού» καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της και δημιουργώντας προβλήματα στη διεξαγωγή της γιορτής του κρασιού που έγινε την Κυριακή 28/9. Ευτυχώς τελικά απομακρύνθηκε, γιατί αλλιώς θα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε στο δρόμο την εκδήλωση για την ταινία «Σπόροι του Θανάτου» που έγινε την 1/10/2014. Ανάρτησε επίσης στις 29/9 απόφαση άρσης της παραχώρησης που μας είχε κάνει ο τέως δήμαρχος την οποία ουδέποτε μας κοινοποίησε επισήμως.

Η Συνέλευση του «Βλαστού»

ΥΓ: Αγαπητέ κ. δήμαρχε,
Πριν σεβαστείτε εμάς, σεβαστείτε τον εαυτό σας! Αυτές οι υβριστικές εναντίον μας εκφράσεις -το ξέρετε καλά- δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια. Εκτοξεύοντας τες, εξευτελίζετε τον εαυτό σας, όχι εμάς. Εμείς, στη χειρότερη περίπτωση, αστοχήσαμε, στην καλύτερη, κάτι προσφέραμε στους συνανθρώπους μας. Δώσαμε και δίνουμε χωρίς να πάρουμε τίποτα άλλο από τη χαρά ότι -μαζί με άλλους- κάνουμε τα πρώτα, αδέξια έστω, βήματα για έναν άλλο κόσμο. Τον κόσμο της αγάπης, της αλληλεγγύης και της δημιουργικότητας, τον κόσμο της συμμαχίας με τη φύση κόντρα στους βιαστές της, τον κόσμο όπου το «εμείς» υπερισχύει του «εγώ» χωρίς να το εκμηδενίζει.

Γιατί, όπως έλεγε ο Μακρυγιάννης,
«Αν δεν αφήσουμε το ‘εγώ’ για το ‘εμείς’, χωριό δε φτιάχνουμε»!
Ελπίζουμε κάποτε να καταλάβετε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s